Tuesday, 3 January 2012

Pengalaman upper endoscopy

Alhamdulillah aku da selamat pun menjalani prosedur endoskopi pada 19.12.2011 yg lalu… pengalaman tu ngeri la jugak…
Aku nasihatkan kpd sesape yg nak buat prosedur ni lebih baik minta dipengsankan terlebih dahulu…sbb bg aku lebih selamat sekiranya dibuat dlm keadaan kita tidak sedarkan diri…

Aku pulak buat dlm keadaan sedar, sebelum wayar besar tu dimasukkan, tekak aku dispray terlebih dahulu supaya terasa kebas. 

Kemudian hujung wayar tu dibubuh sedikit jel dan dimasukkan ke tekak aku. Waktu tu air mata aku tak dapat ditahan-tahan, tak tahu nape…

Lepas tu doctor suruh aku menelan, tp bukan telan air liur, air liur dia suruh biarkan je meleleh…

Sakit tu memg sakit la jugak, terasa wayar yg keras tu berjalan-jalan kt dlm perut, tak senang duduk kaki dan tangan aku menahannya sampaikan aku terase seperti kencing aku macam terkeluar, tapi rupanya tidak…nak muntah tu tak payah cakap la, memang banyak kali sangat nak muntah…

 Prosedur tu berjalan sekejap jer tapi aku rasa macam tak sabar sangat nak benda tu cepat-cepat selesai dan tak sabar-sabar nak wayar tu dikeluarkan cepat dari mulut sebab aku rasa tak tahan sangat…


Da selesai semuanya, tekak rasa tak selesa dan masih kebas dan terasa sakit lebih kurang macam kena tonse…dalam perut pun terasa lain macam jer…
Keputusannya, doctor cakap perut aku banyak merah-merah…


mungkin sebab aku makan ubat tahan sakit sewaktu senggugut...jadi doctor suruh aku stop makan ubat tu, kalau senggugut lagi dia suruh aku makan panadol jer…

Buat masa ni aku diberi ubat untuk mengurangkan pengeluaran asid perut supaya merah- merah kt perut aku tu sembuh…

Nota kaki tangan: Kalu misalannya aku terpaksa buat prosedur ni lagi, insyaAllah aku nak minta dipengsankan…tak nak buat dlm keadaan sedar da…taakooot…huhu

7 comments:

Selendang Merah said...

SM doakan supaya cahaya cepat sembuh taw...cahaya kena kuat yew..

~CAHAYA~ said...

amin...timekasih sm, insyaAllah sy kuat...

manis said...

semoga awak sabar menghadapi ujian Allah...sedeh baca post awak ni..

manis said...

semoga awak sabar menghadapi ujian Allah...sedeh baca post awak ni..

~CAHAYA~ said...

insyaAllah manis......:)

LadyBird said...

hebatnya awak.. :)..

~CAHAYA~ said...

ap y hebat???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...