Monday, 10 October 2011

Otot org CP kuat sikit kot…

Smlm first time aku jumpe kwn tagged aku hawa, dia dtg umah aku nk tempah bj kurung…Aku SMA, hawa lak ada cerebral palsy(CP).
Aku ingat hawa lemah mcm aku tp rupenya x…aku tgk hawa lg kuat dr aku….
Hawa bole berjalan…maknenya otot bhg. kaki hawa kuat…cume mcm xstabil jer…
Hawa xkena scoliosis…maknenya otot bhg. belakang badan hawa pn kuat…

Hawa bole bgn dr kerusi ngn mudah…maknenya otot bhg. punggung hawa kuat…
Aku rase CP xmenyebabkn otot jd lemah n kecut mcm SMA kot…nk google aku bknnya phm sgt English…

Aku tgk hawa bole wt lbh kurg mcm pic kt ats ni utk membetulkn kasutnya n berdiri semula tp hujung tgnnya dipegang oleh ibunya.
Gerakkn mcm tu amat memerlukan kekuatan keseluruhan kaki termasuk punggung n tapak kaki…
Aku lak dulu mase sebelum operation kalu nk turun mencangkung terus laju je terduduk tu,


 susah nk kawal utk turunkn punggung pelan2 pastu bila nk berdiri balik kena wt lbh kurg mcm pic kt bwh ni…

cume beza aku ngn pic ni aku letak tgn kt ats kaki aku…huhu
Tp lepas operation aku mcm kt pic bwh ni je laaaa…huhu


Tp syukur alhamdulillah aku xjd mcm pic kt bwh ni…

nauzubillah.....

3 comments:

LadyBird said...

cp banyak jenis.. ada yang tahap ringan dan ade yg tahap berat.. setiap individu itu walaupun alami mslh yg sama tp keadaannya berbeza..

chin2 said...

jk nak tahu ttg cp, blhlah baca blog ini http://duniacp.blogspot.com

~CAHAYA~ said...

to lady,
sma ni pn mcm tu lady....

to chin2,
ok,tq...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...