Wednesday, 19 October 2011

Nak tenting…nk tenting...

Kadang2 overactive bladder ni sbenarnya adalah penyakit psikologi jer kata terapis bhg ginekologi…
Sbbnya waktu lena tido bole lak tahan nk buang air tp bila celik jer mata tetibe terasa sgt2 nk buang air…
atau pn kadang2 rase nk buang tp bile terjumpe kwn rase tu tetibe ilang…
Cara rawatannya ialah,

kita kena training otak kita supaya tidak memikirkn nk kencing nk kencing…

Contohnya jgn kita set otak kita yg bile minum jer jp lg nk kencing…
Mcm aku bile nk kuar pegi mane2 jer aku control minum sbb pike mcm mane nk g bilik air…pemikiran aku ni la slh satu yg menyebabkn aku terkena OAB ni…
yaAllah bantu la kami, tiada daya n upaya kami melainkn drMu jua… 

2 comments:

Cinta Misteri said...

Btull sgt. Otak kita ni sebenarnya boleh di set mengikut kehendak hati kita.

Contohnya, bila kita dah niat nak bangun awal pagi, automatically kita akan terjaga dgn sendirinya.

~CAHAYA~ said...

btol tu,sbb tu penting sgt utk set otak supaya selaras ngn tindakan...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...